Γράφει η Μαρίνα Χ. Πηλείδη, Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, Msc, Bsc

Στο Ινστιτούτο Ιατρικής Υψηλής Τεχνολογίας HighTechMed λειτουργεί το πρωτοποριακό στην Κύπρο τμήμα Επιστημονικού Ελέγχου Διατροφής & Βελτίωσης Μεταβολισμού. Στοχεύει με απόλυτα εμπεριστατωμένες και επιστημονικά τεκμηριωμένες γνώσεις στην αντιμετώπιση της παχυσαρκίας. Η συχνότητα αυξάνεται ραγδαία και η παχυσαρκία έχει λάβει πλέον διαστάσεις επιδημίας στις ανεπτυγμένες χώρες.

Το γεγονός ότι η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας (Π.Ο.Υ) έχει χαρακτηρίσει την παχυσαρκία ως την νέα παγκόσμια επιδημία, αποδεικνύει το μέγεθος του προβλήματος. Αύξηση του σωματικού βάρους >10% του αναμενόμενου για κάθε συγκεκριμένο άτομο ιατρικά είναι αρρώστια, και σαν αρρώστια απαιτεί έγκαιρη και αποτελεσματική αντιμετώπιση, αλλά κυρίως πρόληψη.

Τι είναι Παχυσαρκία

Είναι η παθολογικά αυξημένη εναπόθεση λίπους στο ανθρώπινο σώμα. Είναι σύνθετη νόσος και εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Χαρακτηρίζεται τόσο από διαταραχές της συμπεριφοράς και του ψυχισμού του ατόμου, όσο και από μεταβολικές και ενδοκρινολογικές διαταραχές. Είναι το αποτέλεσμα ενός θετικού ισοζυγίου ενέργειας. Δηλαδή προσλαμβάνονται θερμίδες με τις τροφές, που υπερβαίνουν την κατανάλωση θερμίδων, για μια παρατεταμένη χρονική περίοδο.

Για τους ενήλικες** παγκοσμίως η παχυσαρκία ορίζεται και κατηγοριοποιείται με τον καθορισμό του ΔΕΙΚΤΗ ΜΑΖΑΣ ΣΩΜΑΤΟΣ (Δ.Μ.Σ) ή Β.Μ.Ι (Body Mass Index):

Δ.Μ.Σ. (Β.Μ.Ι.) = Βάρος / Ύψος2

Ταξινόμηση ΒΜΙ (Kgr/m2)
Ελλιποβαρής <18,5
Φυσιολ. βάρος 18.5-24.9
Υπέρβαρος 25-29.9
Παχύσαρκος σταδίου I 30-34.9
Παχύσαρκος σταδίου ΙI 35-39.9
Παχύσαρκος σταδίου ΙΙΙ > 40 (κακοήθης παχυσαρκία)

** Στα παιδιά και εφήβους ισχύουν διαφορετικά κριτήρια.

Η παχυσαρκία αντιμετωπίζεται από τον επιστημονικό κόσμο ως νόσος, δηλαδή κατάσταση που μειώνει και την ποιότητα και την διάρκεια της ζωής. Το ουσιαστικό όμως είναι ότι μπορεί και να αντιμετωπιστεί και να θεραπευτεί. Φτάνει να γίνεται η σωστή θεραπεία και καθοδήγηση και αυτό απαιτεί τον ειδικό διατροφολόγο.

Οι ψυχολογικές επιπτώσεις του αυξημένου σωματικού βάρους μπορεί να είναι καταστροφικές για το παχύσαρκο άτομο:

 1. Κακή διάθεση που μπορεί να οδηγήσει σε κατάθλιψη.
 2. Αίσθημα χαμηλής αυτοεκτίμησης και απόρριψης του εαυτού του.
 3. Έντονες ενοχές και απώλεια της εμπιστοσύνης προς τις ικανότητες του, γιατί σχεδόν όλα τα παχύσαρκα άτομα προσπάθησαν να χάσουν βάρος και δεν το κατάφεραν.
 4. Αίσθημα χαμηλής έως ανύπαρκτης σεξουαλικότητας (κυρίως στις γυναίκες), λόγω της εξωτερικής εικόνας.

Όλα τα πιο πάνω, μαζί με τον ιδιότυπο κοινωνικό ρατσισμό που αναμφισβήτητα αντιμετωπίζει το παχύσαρκο άτομο, συχνά το οδηγούν σε αυτοαπομόνωση, μελαγχολία και αυτοκαταστροφικές τάσεις.

Οι Οργανικές επιπτώσεις της παχυσαρκίας είναι πολλές και οδηγούν σε μειωμένη διάρκεια ζωής, αλλά και σε αυξημένη συχνότητα ασθενειών όπως:

 1. Καρδιολογικά προβλήματα (στεφανιαία νόσος)
 2. Σακχαρώδη διαβήτη
 3. Υπέρταση
 4. Αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια
 5. Σύνδρομο άπνοιας στον ύπνο
 6. Διαφραγματοκήλη
 7. Λιπώδης εκφύλιση ήπατος
 8. Αρθροπάθειες
 9. Χολολιθίαση
 10. Φλεβική ανεπάρκεια των κάτω άκρων
 11. Οιδήματα κάτω άκρων
 12. Αυξημένα προβλήματα χορήγησης αναισθησίας στο χειρουργείο
 13. Ενδοκρινολογικές διαταραχές με αποτέλεσμα υπογονιμότητα
 14. Διαταραχές έμμηνου ρύσεως
 15. Σεξουαλική ανεπάρκεια
 16. Υπερβολική τριχοφυΐα
 17. Καρκινογένεση

Είναι πλήρως αποδεδειγμένη πλέον η αυξημένη πιθανότητα καρκινογένεσης στα παχύσαρκα άτομα Στις γυναίκες προσβάλλει συνήθως τα εξής όργανα: μήτρα, ωοθήκες, μαστός, χοληδόχος κύστη και παχύ έντερο. Ενώ στους άνδρες: παχύ έντερο, προστάτης, χοληδόχος κύστη, πάγκρεας και ήπαρ.

Αιτία των περισσότερων επιπλοκών της παχυσαρκίας είναι η μειωμένη δράση της ινσουλίνης, που παράγεται από το πάγκρεας. Αναπτύσσεται αντίσταση στη δράση της, εξαιτίας της αυξημένης ποσότητας λίπους στο σώμα και ιδιαίτερα του ενδοκοιλιακού λίπους.

Προϋποθέσεις που πρέπει να πληρεί η δίαιτα απώλειας βάρους:

 • Να είναι αποτελεσματική.
 • Να παρέχει ασφάλεια.
 • Να τροποποιεί την διατροφική συμπεριφορά.
 • Να βοηθάει στη ρύθμιση παθήσεων που αναπτύχθηκαν.

Η ενημέρωση γίνεται από την Hightechmed, για οποιαδήποτε απορία παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας τηλεφωνικά στο 22 260 186 ή στείλτε μας μήνυμα.