Αφαίρεση σπίλων

Στο δέρμα μας είναι συχνό πρόβλημα η εμφάνιση διαφόρων σπίλων (ελιών). Πολλές από αυτές όμως πρέπει να αφαιρούνται, είτε για ιατρικούς λόγους (ιστολογική εξέταση), είτε για λόγους κοσμητικούς, είτε και για τους δύο πιο πάνω λόγους, που είναι και το συνηθέστερο.

Το 2015, ερευνητές του King’s College του Λονδίνου, έκαναν μία σχετική δημοσίευση στο βρετανικό περιοδικό Δερματολογίας «British Journal of Dermatology». Απέδειξαν ότι άτομα με πάνω από 7 ελιές στο δεξί χέρι έχουν 9 φορές πιθανότητα να έχουν πάνω από 50 ελιές σε όλο το σώμα τους. Ενώ άτομα με πάνω από 11 ελιές στο δεξί μπράτσο τους (ιδίως στην περιοχή πάνω από τον δεξί αγκώνα τους), πιθανότατα έχουν περισσότερες από 100 ελιές σε όλο το σώμα τους, πράγμα που αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο εκδήλωσης μελανώματος.

Γι’ αυτό το λόγο τονίζεται για ακόμα μια φορά η απόλυτη ανάγκη παρακολούθησης και χαρτογράφησης αυτών των αλλοιώσεων από τους εξειδικευμένους επιστήμονες.

Επομένως σε αυτό το σημείο, αξίζει να επισημανθεί ότι η υπάρχουσα αντίληψη ότι οι ελιές (σπίλοι) δεν κάνει να αφαιρούνται μήπως αγριέψουν, είναι εντελώς λανθασμένη. Όσες φορές δημιουργήθηκε πρόβλημα ήταν γιατί δεν στάλθηκε το υλικό για εξέταση, ενώ υπήρχε κακοήθεια κατά τη στιγμή της αφαίρεσης.