Ήλιος και Αντηλιακά

Γράφει η Ευαγγελία Κασσιανίδη, Αισθητικός

Σκοπός του άρθρου είναι να μας πει απλές αλήθειες και να μας προσφέρει τις κατάλληλες γνώσεις, ώστε να ξέρουμε τι επιλέγουμε. Οι δικές μας επιλογές είναι που θα κάνουν για όλη μας τη ζωή τον ήλιο φίλο μας ή εχθρό μας.

Ο ήλιος είναι αλήθεια η πηγή ενέργειας και ζωής στον πλανήτη μας. Η διαδεδομένη άποψη, που έχει υιοθετηθεί από τη σύγχρονη κοινωνία μας ότι όσο πιο πολύ εκθέτουμε το σώμα μας στον ήλιο είναι υγεία, είναι τελείως λάθος. Το μαύρισμα σαν σύμβολο φυσικής υγείας, δεν είναι τίποτε άλλο παρά μια προστατευτική αντίδραση του δέρματος μας στην ακτινοβολία του ήλιου.

Που ωφελεί ο ήλιος:

  1. Σύνθεση βιταμίνης D. Η βιταμίνη D ρυθμίζει το μεταβολισμό του ασβεστίου και του φωσφόρου. Η έλλειψη της προκαλεί οστεοπόρωση και ραχίτιδα.
  2. Μειώνει την ευπάθεια σε διάφορες μυκητιάσεις και μικροβιακές μολύνσεις του δέρματος.
  3. Βελτιώνει τη ψωρίαση και τη φυματίωση των αδένων και των οστών.
  4. Έχει ωφέλιμη επίδραση στο αυτόνομο νευρικό σύστημα με ενεργοποίηση βιταμινών, ορμονών και ενζύμων.
  5. Ενισχύει τον σχηματισμό της αιμοσφαιρίνης και ελαττώνει τη πίεση του αίματος.
  6. Παράγει μελανίνη και προκαλεί πάχυνση της στιβάδας της κερατίνης στο δέρμα, σαν προστασία από το ηλιακό έγκαυμα.

Που βλάπτει:

Τις βλαβερές επιδράσεις του ήλιου τις χωρίζουμε σε δυο (2) κατηγορίες: α) τις άμεσες, που οφείλονται στην έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία και εκδηλώνονται μετά από 2-3 ώρες και έχουν διάρκεια μερικές μέρες και β) τις μακροπρόθεσμεςπου εκδηλώνονται μετά από αρκετά χρόνια σημαντικής έκθεσης.

Άμεσες βλάβες:

1. Ερύθημα, κοκκίνισμα απλά του δέρματος.

2. Ηλιακό έγκαυμα, στο οποίο το άτομο εμφανίζει εκτός από το ερύθημα, πόνο, πρήξιμο και φαγούρα.

3. Ηλίαση, όπου το άτομο εμφανίζει συνήθως, εκτός από τα πιο πάνω, ρίγος, πυρετό και ναυτία. Σε σπάνιες ακραίες καταστάσεις μπορεί να συνυπάρχουν έντονος πονοκέφαλος, διαταραχές προσανατολισμού και ακόμα και κίνδυνος για την ίδια τη ζωή.

Εκτός από το ερύθημα και το ηλιακό έγκαυμα, πού θεωρούνται «φυσιολογικές» αντιδράσεις στην υπερβολική έκθεση, υπάρχουν και οι παθολογικές, που είναι οι διάφορες φωτοδερματίτιδες. Καλό είναι να συμβουλευόμαστε το γιατρό μας εάν παίρνουμε φάρμακα (πχ. κάποια αντιβιοτικά, αντικαταθλιπτικά, κατά της ακμής κλπ.), γιατί πολλές φωτοδερματίτιδες προκαλούνται ή επιβαρύνονται από φάρμακα.

Μακροπρόθεσμες βλάβες:
Η χρόνια έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία (ενοχοποιείται και το solarium) προκαλεί σημαντικές βλάβες στο δέρμα, που είναι συσσωρευτικές και μη αναστρέψιμες (καταστροφή του κολλαγόνου, μείωση των δενδριτικών κυττάρων του Langerhans της επιδερμίδας, καταστροφή των μικρών αγγείων, πάχυνση της κερατίνης στιβάδας). Σαν αποτέλεσμα το δέρμα χάνει την ελαστικότητα του, εμφανίζει ξηρότητα, απολέπιση, εμφάνιση ρυτίδων και μερικές φορές εμφανίζονται μελαχρωματικές κηλίδες (χλόασμα) και πρόωρη γήρανση του δέρματος. Αυτή η κατάσταση ονομάζεται φωτογήρανση, γνωστή και ως ακτινική ή ηλιακή ελάστωση (actinic or solar elastosis). Η ακτινική ελάστωση οδηγεί συχνά σε υπερκεράτωσηπου είναι προκαρκινική κατάσταση και εξελίσσεται συχνά σε βασικοκυττάρικο ή ακανθοκυτταρικό  καρκίνο του δέρματος . Ειδική μορφή κακοήθειας του δέρματος είναι και το γνωστό κακόηθες μελάνωμα, που προέρχεται συνήθως από σπίλους που έχουν υποστεί  ηλιακή ακτινοβολία. Για αυτό και οι Δερματολόγοι συστήνουν την αποφυγή του ήλιου, ειδικά σε ανοιχτόχρωμα άτομα που έχουν σπίλους.

Αντηλιακά
Ο σκοπός της χρήσης των αντηλιακών προϊόντων  (sunscreen products) είναι να προστατεύσουν το δέρμα από τις βλαβερές συνέπειες της ηλιακής ακτινοβολίας, επιτρέποντας παράλληλα το μαύρισμα. Περιέχουν ειδικές αντηλιακές ουσίες (sunscreen agents, sunscreens), που απορροφούν, ανακλούν ή σκεδάζουν την ηλιακή ακτινοβολία. Ονομάζονται και UVB φίλτρα ή φίλτρα υπεριωδών ακτίνων γιατί το μέγιστο της δράσης τους βρίσκεται στη περιοχή των 310nm, που είναι η ακτινοβολία με την ερυθηματογόνο δράση. Είναι αποτελεσματικές και για τη UVA (η οποία μέχρι πρόσφατα θεωρείτο «αθώα», γεγονός που άρχισε να αναθεωρείται), αλλά και για την ορατή ακτινοβολία, παρεμποδίζουν όμως το μαύρισμα.

Η επιλογή του σωστού αντηλιακού εξαρτάται από δυο (2) παράγοντες. Το δείκτη (ή συντελεστή) ηλιακής προστασίας (sun protection factor – SPF) και το τύπο του δέρματος.

Ο SPF εκφράζει την αποτελεσματικότητα του αντηλιακού στη προστασία του δέρματος. Η πρακτική σημασία του SPF είναι ότι πολλαπλασιάζει ανάλογα με τη κλίμακα του, το χρόνο που μπορεί ένας άνθρωπος να εκτεθεί στον ήλιο. Δηλαδή, εάν ένα άτομο μπορεί να παραμείνει στον ήλιο 20 λεπτά χωρίς να προκληθεί ερύθημα, με τη χρήση αντηλιακού με SPF 5, μπορεί να παραμείνει  100 λεπτά, με την προϋπόθεση ότι το αντηλιακό έχει μπει σωστά και δεν απομακρύνεται το προϊόν από το νερό ή τον ιδρώτα.

Τα αντηλιακά προϊόντα κατατάσσονται σε πέντε (5) κατηγορίες (product category designation, PCD), ανάλογα με τη τιμή του SPF και επομένως  της προστασίας που παρέχουν:

antiliaki-pinakas-1

Στην αγορά κυκλοφορούν αντηλιακά με τιμή SPF μέχρι 50. Μπορείτε εύκολά να βρείτε τους λόγους μελετώντας τον πιο πάνω πίνακα.

Ο τύπος του δέρματος παίζει επίσης σημαντικό ρόλο στην επιλογή του κατάλληλου αντηλιακού. Οι περισσότερες Ελληνίδες έχουν τύπο δέρματος III με IV (μεσογειακού τύπου επιδερμίδες). Φυσικά όταν αναπτύσσεται το μαύρισμα μπορεί να χρησιμοποιηθεί αντηλιακό με μικρότερο SPF. Ο πιο κάτω πίνακας μπορεί να διευκολύνει σαν καταναλωτές την επιλογή μας.

antiliaki-pinakas-2

Καλό είναι μετά το μπάνιο να χρησιμοποιούμε ενυδατική κρέμα σώματος και προσώπου (after sun products), για να προλάβουμε την αφυδάτωση και ξήρανση του δέρματος από την έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία.

Η ενημέρωση γίνεται από την Hightechmed, για οποιαδήποτε απορία παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας
τηλεφωνικά στο 22 260 186 ή στείλτε μας μήνυμα.