Ινομυαλγία: η «Αόρατη» αναπηρία

Αφορμή για αυτό το άρθρο είναι ότι η 12η Μαΐου ορίστηκε ως παγκόσμια ημέρα Ινομυαλγίας και Συνδρόμου Χρόνιας Κόπωσης (ΣΧΚ). Στην Ινομυαλγία κύριο πρόβλημα είναι ο πόνος. Στο ΣΧΚ είναι η κούραση. Το ΣΧΚ σε ποσοστό 70% εμπεριέχει τα συμπτώματα της Ινομυαλγίας, υπάρχει δηλαδή αλληλοεπικάλυψη, αλλά αποτελεί ξεχωριστή παθολογία.

Η προσπάθεια μας είναι να προσεγγίσουμε το πρόβλημα από τη πλευρά του ασθενούς. Ενώ υπάρχει πλημμυρίδα πληροφοριών, δεν υπάρχουν σαφείς απαντήσεις. Το αποτέλεσμα είναι ότι το άτομο που έχει ένα σοβαρό πρόβλημα υγείας και βλέπει τη ζωή του καθημερινά να υποβαθμίζεται, χάνεται μέσα σε τεχνικούς όρους και περιγραφές που ελάχιστα του προσφέρουν. Ποια είναι τα δεδομένα σήμερα:

  1. Η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας (Π.Ο.Υ.) έχει αναγνωρίσει επίσημα την Ινομυαλγία από το 1992 ως αρρώστια. Άρα κακώς αναφέρεται ως σύνδρομο.
  2. Δεν ξέρουμε την αιτία/ αιτίες που την προκαλεί.
  3. Δεν υπάρχει δεδομένη και αποτελεσματική θεραπεία (απουσία γνώσης αιτίας).
  4. Αποτελεί χρόνια νόσο που επιδεινώνεται σταδιακά.
  5. Η διάγνωση καθυστερεί να γίνει, κατά μέσον όρο 5 χρόνια.
  6. Δεν είναι ψυχιατρικό νόσημα.

Είναι ιδιαίτερα σημαντικό η/ο ασθενής να καταλάβει ότι πάσχει από πραγματική αρρώστια. Οι πρώτες περιγραφές της Ινομυαλγίας υπάρχουν στη Βίβλο. Δεν αποτελεί «σύγχρονη» νόσο. Απλά η επιστήμη και η έρευνα δεν έχουν ανακαλύψει ακόμα τα αίτια και τις εξετάσεις που χρειάζονται για να μπαίνει πιο εύκολα η διάγνωση. Δεν είναι ούτε «τρελός», ούτε κατά φαντασία ασθενής. Είναι ένας συνάνθρωπος μας που υποφέρει και σωματικά και ψυχικά, αφού αισθάνεται από ένα σημείο και μετά ότι ζει σε ένα κόσμο «κωφών». Σε ένα κόσμο που κανείς δεν τον ακούει, κανείς δεν τον βοηθάει και κανείς δεν τον καταλαβαίνει. Αυτό αφορά τον κοινωνικό και εργασιακό περίγυρο, αλλά και τους επαγγελματίες υγείας, στους οποίους προστρέχει αναζητώντας βοήθεια. Πρέπει όμως και ο ασθενής να καταλάβει ότι δυστυχώς για εκείνον, τίποτα στην εξωτερική του εμφάνιση δεν προδίδει τι πραγματικά έχει και πόσο υποφέρει. Επιπλέον όλες οι εργαστηριακές εξετάσεις που κάνει δίνουν φυσιολογικά αποτελέσματα.

Συμπτώματα:

Το κυριότερο σύμπτωμα είναι ο πόνος. Είναι σε όλο το σώμα (πονάω παντού) και μπορεί να παίρνει διαφορετικές μορφές: έντονος και επιφανειακός ή βαθύς και ήπιος, συνήθως συνεχής αλλά μερικές φορές διακοπτόμενος, ειδικά στα άκρα μυρμήγκιασμα ή σαν να περνάει ρεύμα. Αποτελεί το βασικό κριτήριο της διάγνωσης (απαιτεί 11-12 θετικά σημεία ευαισθησίας–tender points- να εμφανίζουν πόνο από τα 18 της φωτογραφίας) αλλά και της απόδοσης οποιασδήποτε θεραπευτικής προσπάθειας.

inomyalgia

Φωτο: Τα 18 σημεία ευαισθησίας – tender points

Επιπλέον η/ο ασθενής μπορεί πολύ συχνά να εμφανίζει: πρωινή δυσκαμψία, πονοκέφαλους- ημικρανίες, αίσθημα κούρασης, δυσκοιλιότητα ή διάρροια, ‘ομιχλώδη’ σκέψη και ανωμαλίες της μνήμης, επώδυνη έμμηνο ρύση, προβλήματα στον ύπνο, πόνο στο σαγόνι, δερματικές ευαισθησία, πόνο στο στήθος, αίσθημα παλμών της καρδιάς, δυσκολία στην αναπνοή, έντονη εφίδρωση, αίσθημα πρησμένων άκρων, ευαισθησία σε όλες τις αισθήσεις (στους δυνατούς θορύβους, στα λαμπερά φώτα, σε ορισμένες τροφές, σε οσμές), συναισθήματα κατάθλιψης και άγχους, διαταραχές και πτώση της libido.

Η θεραπεία της ινομυαλγίας

Η θεραπεία της νόσου είναι δύσκολη. Αυτό όμως δε σημαίνει ότι ο ασθενής πρέπει να παραιτηθεί ή να πάρει αρνητική θέση προς τη πάθηση του ή ότι δεν είναι διαχειρίσημη η όλη κατάσταση. Ο στόχος είναι η αντιμετώπιση των συμπτωμάτων. Για την αποτελεσματικότητα της θεραπευτικής αγωγής είναι σημαντικό ο ασθενής να έχει ένα γιατρό που γνωρίζει καλά τη νόσο και να διαχειρίζεται όσους συμβάλλουν στην θεραπευτική προσπάθεια. Για τη θεραπευτική αντιμετώπιση της νόσου χρειάζεται ομαδική εργασία διαφόρων επαγγελματιών της υγείας. Στην oμάδα χρειάζονται εκτός από το θεράποντα ή οικογενειακό γιατρό, φυσιοθεραπευτής, γιατρός εξειδικευμένος για τον πόνο και ρευματολόγος.

Όπως δείχνουν οι τελευταίες μελέτες, η φυσιοθεραπεία έχει βασικό ρόλο στη θεραπευτική παρέμβαση. Η γνωστή προσέγγιση ήταν το «ελαφρύ» μασάζ στους μαλακούς ιστούς.

Πολύ υποσχόμενα αποτελέσματα προέκυψαν από την έρευνα που διεξήγαγε ο Δρ Gordon G., φυσιοθεραπευτής και ειδικός αποκατάστασης στο Οχάιο, ΗΠΑ. Η έρευνα αξιολογεί την τεχνική LPG Endermologie σε ασθενείς με Ινομυαλγία.

Συνολικά, η αποδοχή της θεραπείας ήταν καλή: το 67% των ασθενών βρήκε υη θεραπεία LPG Endermologie χαλαρωτική, το 89% πιστεύει ότι τους βοήθησε σημαντικά και το 89% ήθελε να συνεχίσει τη θεραπεία για την επόμενη περίοδο.

Το συμπέρασμα, με βάση τα αποτελέσματα της τεχνικής LPG, είναι ότι παρέχει εύκολη προσαρμογή, ειδική και αποτελεσματική διέγερση ιστών και μπορεί να βελτιώσει / ανακουφίσει τους ασθενείς που πάσχουν από Ινομυαλγία.

Το πρωτόκολλο θεραπείας της Ινομυαλγίας έχει έγκριση από την FDA, είναι ήδη διαθέσιμο και εφαρμόζεται στο Hightechmed και τα αποτελέσματα είναι πολύ αξιόλογα.

Για περισσότερες πληροφορίες ή οποιεσδήποτε ερωτήσεις, επικοινωνήστε μαζί μας τηλεφωνικά στο 22 260 186 ή στείλτε μας μήνυμα.