Γράφει ο Dr. Ανδρέας Κασσιανίδης, Χ/γος Θώρακα – Αγγείων

Τι είναι οι ευρυαγγείες;

Ευρυαγγείες (Spider Veins) ονομάζουμε μικρά αγγεία σαν κλωστές, που εμφανίζονται οπουδήποτε επιφανειακά στο σώμα, κυρίως όμως στα γυναικεία πόδια.

Τι προβλήματα προκαλούν;

Η παρουσία τους επιβαρύνει σημαντικά την αισθητική εικόνα και την εικόνα που έχουμε για τον εαυτό μας. Πολλές φορές, ακόμη και νέες γυναίκες δεν μπορούν να φορέσουν φόρεμα ή φούστα. Οργανικά δεν δημιουργούν κάποιον ιδιαίτερο κίνδυνο, σε πολλά άτομα όμως προκαλούν σημαντική ψυχολογική επιβάρυνση, που μπορεί να φτάσει μέχρι και σε μειωμένη αυτοεκτίμηση.

Υπάρχει πάντα λύση στο πρόβλημα των ευρυαγγειών;

Κατ’ αρχήν πρέπει να προσεχθεί ιδιαίτερα αν υπάρχει φλεβική ανεπάρκεια, δηλαδή κιρσοί. Αυτό μπορεί εύκολα να εξακριβωθεί με ένα «triplex φλεβών κάτω άκρων». Στην εμφάνιση της φλεβικής ανεπάρκειάς πρωταρχικό ρόλο έχουν η κληρονομικότητα, η εγκυμοσύνη και η υπερβολική ορθοστασία. Καταστρέφεται ο μηχανισμός βαλβίδων που υπάρχει στις επιφανειακές κεντρικές φλέβες και λιμνάζει το αίμα στον αυλό τους. Σαν αποτέλεσμα οι φλέβες αυτές διευρύνονται και σχηματίζονται οι κιρσοί. Εφ’ όσον γίνει αυτό η θεραπεία είναι αποκλειστικά και μόνο χειρουργική. Με τις σύγχρονες τεχνικές η επέμβαση δεν απαιτεί διανυκτέρευση στο Νοσοκομείο. Σε αυτή την περίπτωση απαγορεύεται οποιαδήποτε παρέμβαση στις ευρυαγγείες. Ξέρουμε προκαταβολικά ότι η θεραπεία θα αποτύχει, εάν δεν διορθωθεί πρώτα το πρόβλημα των κιρσών.

Υπάρχει άλλη κατάσταση που πρέπει να γνωρίζουμε;

Ένα άλλο πρόβλημα που αξίζει να αναφερθεί σε αυτό το σημείο είναι το λεμφοίδημα, που συχνά συνοδεύεται από ευρυαγγείες από τα γόνατα και κάτω. Σημαντικό ρόλο στην δημιουργία του προβλήματος (οίδημα), έχει η κακή κυκλοφορία και περισσότερο η κακή κυκλοφορία της λέμφου. Λέμφος είναι το υγρό που βρίσκεται ανάμεσα στους ιστούς και δεν μπορεί το λεμφικό κυκλοφορικό σύστημα να αποβάλει. Παραμένοντας το υγρό, σιγά – σιγά παίρνει την μορφή πρηξίματος, που σε αρκετές περιπτώσεις φτάνει σε σημείο να εξαφανίζονται οι αστράγαλοι.

Εκτός από το αισθητικό πρόβλημα, συχνά νιώθουμε τα πόδια κουρασμένα και βαριά, ειδικά προς το τέλος της ημέρας (Tired Leg Syndrome). Και σε αυτή τη περίπτωση πρέπει πρώτα να αντιμετωπιστεί το οίδημα, αν θέλουμε να έχουμε καλά αποτελέσματα στη θεραπεία των ευρυαγγειών. Η μόνη ιατρικά αποδεκτή θεραπεία σε αυτή την περίπτωση είναι η Ενδερμοθεραπεία. Με την θεραπεία αυτή κινητοποιείται η λέμφος, αυξάνεται η κυκλοφορία περισσότερο από 300% και επιτυγχάνεται πολύ καλύτερη οξυγόνωση και θρέψη των ιστών. Το οίδημα μειώνεται και αποκαθίσταται η ελαστικότητα του δέρματος και του συνδετικού ιστού.

Μπορούν να εξαφανιστούν οι ευρυαγγείες;

Η απάντηση είναι σαφής και κατηγορηματική. ΝΑΙ, εφ’ όσον γίνει εφαρμογή θεραπείας με RF (radiofrequencies – ραδιοσυχνότητες), σε συνδυασμό η όχι με σκληροθεραπεία. Τα RF αποτελούν την τελευταία λέξη της Τεχνολογίας και διεθνείς ιατρικές μελέτες τα κατατάσσουν σε βαθμίδα αποτελεσματικότητας ανώτερη των Laser.

Γίνεται θεραπεία με RF στην Κύπρο; Υπάρχει εμπειρία;

Στην Ελλάδα (Αθήνα) η μέθοδος εφαρμόζεται από εμάς από 10ετίας με άριστα αποτελέσματα. Στις ευρυαγγείες που εντοπίζονται στο πρόσωπο ουσιαστικά αποτελούν το μοναδικό τρόπο αντιμετώπισης. Οι διαπιστώσεις μας είναι ταυτόσημες με τις διεθνείς και συνοψίζονται στα πιο κάτω συμπεράσματα σε σχέση με τα Laser.

Τα ραδιοκύματα (RF):

  • Επιτρέπουν λεπτότερη και ακριβέστερη εφαρμογή.
  • Δεν προκαλούν εγκαύματα των ιστών ή οίδημα (πρήξιμο).
  • Μπορούν να εφαρμοστούν με πλήρη ασφάλεια.
  • Έχουν πολύ καλά αποτελέσματα και στις «μπλε» ευρυαγγείες.
  • Θεραπεύουν με μια μόνο εφαρμογή.
  • Εφαρμόζονται σε οποιοδήποτε μέρος του σώματος.
  • Δεν δημιουργούν διχρωμία (white spots), ουλές ή δερματίτιδες.
  • Έχουν χαμηλότερο κόστος.
  • Η εφαρμογή των RF είναι τελείως ανώδυνη.

Η ενημέρωση γίνεται από την Hightechmed, για οποιαδήποτε απορία παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας
τηλεφωνικά στο 22 260 186 ή στείλτε μας μήνυμα.