Θεραπεία Κυτταρίτιδας και Λεμφική Μάλαξη

Κατά καιρούς έχουν προταθεί διάφορες μέθοδοι για την αντιμετώπιση της κυτταρίτιδας. Όλες με την διαβεβαίωση και την υπόσχεση ότι έχουν το «μαγικό ραβδάκι» της οριστικής λύσης του προβλήματος. Η πραγματικότητα μετά από μία αρχική περίοδο «ενθουσιασμού», αποδεικνύει τη δυσκολία αν όχι την αδυναμία ύπαρξης τέτοιας λύσης. Το μέγεθος του προβλήματος επιβεβαιώνεται από το γεγονός ότι πολλοί που ασχολούνται επαγγελματικά με το θέμα, αυτοανακηρυσσόμενοι «ειδικοί» επιχειρηματολογώντας μάλιστα ότι προσφέρουν «λύσεις», αγνοούν ότι η κυτταρίτιδα είναι προοδευτική νόσος εκφυλιστικής μορφής (οιδηματώδης ινοσκληρυντική πανυποδοριοπάθεια – ΟΙΠ)*. Είναι πρακτικά αδύνατον κάποιος που αγνοεί τη παθοφυσιολογία μίας κατάστασης, να μπορεί να χαρακτηριστεί ειδικός και να προσφέρει σωστή θεραπεία.

Ένα επιπλέον τεράστιο πρόβλημα στο χειρισμό του θέματος αποτελεί η μεγάλη διάδοση του στο γυναικείο πληθυσμό και κατ’ επέκταση η εμπορευματοποίηση που είναι απόρροια δύο παραμέτρων:

  1. της μεγάλης ζήτησης για θεραπεία που δημιουργεί ανάλογα οικονομικά δεδομένα αλλά και οικονομική εκμετάλλευση με τη κακή έννοια και
  2. η απουσία οποιουδήποτε επιστημονικού έλεγχου και τεκμηρίωσης στις εφαρμοζόμενες θεραπείες και «θεραπείες».

therapeia-kyttaritidas-lemfiki-malaxi-2

Άρα οποιαδήποτε θεραπεία για να έχει αποτελέσματα, πρέπει να στοχεύει στην αποκατάσταση του έντονα διαταραγμένου κυκλοφορικού συστήματος (αρτηριών, φλεβών και λεμφικών αγγείων) της πάσχουσας περιοχής.
Σημαντικό προς επισήμανση είναι το γεγονός ότι εάν συνυπάρχει κλινικά λεμφοίδημα οποιουδήποτε τύπου (πρωτοπαθές ή δευτεροπαθές), αφενός είναι συχνότερη και βαρύτερη η εμφάνιση κυτταρίτιδας και αφετέρου πρέπει πρώτα να αντιμετωπισθεί το λεμφοίδημα, διαφορετικά οποιαδήποτε θεραπευτική προσπάθεια αντιμετώπισης της κατάστασης, είναι εξ ορισμού καταδικασμένη. Αυτό υποδηλεί ότι η αισθητικός που θέλει να ασχοληθεί με τη θεραπεία της κυτταρίτιδας, πρέπει απαραίτητα να είναι πολύ καλά εκπαιδευμένη και στην αναγνώριση και στη θεραπεία του λεμφοιδήματος.

Είναι διαδεδομένη πεποίθηση ότι το λεμφικό μασάζ μπορεί να προσφέρει στη θεραπεία της κυτταρίτιδας. Αυτό ΔΕΝ ισχύει. Συνεισφέρει μόνο όταν συνυπάρχει λεμφοίδημα. Ο επιστημονικός τρόπος αντιμετώπισης της με βάση του τι ισχύει στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής είναι η θεραπεία Endermologie. Λειτουργεί και εφαρμόζεται με την έγκριση του επίσημου οργανισμού FDA (Food and Drug Administration). H πιο κάτω μελέτη επί της ουσίας αποδεικνύει την επίδραση της θεραπείας Endermologie στον υποδόριο ιστό με τα πιο κάτω ευρήματα:

  1. Βελτίωση της αιματικής κυκλοφορίας 400% στον υποδόριο ιστό, με διάρκεια τουλάχιστον 6 ώρες μετά το πέρας της θεραπείας.
  2. Βελτίωση της λεμφικής κυκλοφορίας 300% στον υποδόριο ιστό, με διάρκεια τουλάχιστον 3 ώρες μετά το πέρας της θεραπείας.

Τα πιο πάνω νούμερα δεν έχει μέχρι σήμερα γίνει κατορθωτό να ανακοινωθούν με καμία άλλη μέθοδο θεραπείας, συμπεριλαμβανομένης της χειρομάλαξης (λεμφική μάλαξη ή λεμφικό μασάζ). Έκτοτε η μέθοδος ελέγχθηκε με 110 Ιατρικές μελέτες, η τελευταία των οποίων αποδεικνύει τα πιο κάτω αποτελέσματα (LAFONTAN M.: Evaluation of the effects of LPG Technique on lipolysis and gene expression using respectively microdialysis and DNA microarray technologies. Clinical Investigation Center, Toulouse Hospital, France. Research Report 2009.):

+70% ενεργοποίηση της λιπόλυσης (μείωσης του λίπους).
+240% αύξησης της παραγωγής κολλαγόνου.
+160% αύξησης της παραγωγής ελαστίνης.

therapeia-kyttaritidas-lemfiki-malaxi-3

*Πτυχιακή εργασία στο ΤΕΙ Αθήνας της αισθητικού Ευαγγελίας Κασσιανίδη.

Η ενημέρωση γίνεται από την Hightechmed, για οποιαδήποτε απορία παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας τηλεφωνικά στο 22 260 186 ή στείλτε μας μήνυμα.