Βαθύς καθαρισμός – Μύθοι και Αλήθειες

Στο άκουσμα και μόνο του όρου «βαθύς καθαρισμός προσώπου» το μυαλό πολλών οδηγείται στην εικόνα ενός ταλαιπωρημένου, ερυθρού, γεμάτο σημάδια προσώπου και μιας ακολουθούμενης πιθανόν εβδομάδας «ανάρρωσης». Με σιγουριά μπορώ να σας ενημερώσω ότι ο καθαρισμός προσώπου δεν συγκαταλέγεται στον όρο εγχείρηση. Άρα ο σκοπός του δεν είναι να αφήσει σημάδια, ουλές ή μακροχρόνιες βλάβες στο πρόσωπο. Το πιο πιθανό είναι να δημιουργήσει μια υπεραιμία λόγω της διαδικασίας, η οποία υπό φυσιολογικές συνθήκες θα έχει εξαφανιστεί το αργότερο την επόμενη ημέρα. 
Αυτό βέβαια εξαρτάται από τον τύπο του δέρματος. Δηλαδή ένα δέρμα χωρίς ιδιαίτερη ευαισθησία και χωρίς ακμή θα παρουσιάσει λιγότερο ερεθισμό από ένα δέρμα το οποίο παρουσιάζει ακμή και πιθανόν βρίσκεται και υπό φαρμακευτική αγωγή από δερματολόγο. 
Ας δούμε όμως κάποιες βασικές έννοιες.

Τι είναι λοιπόν ο βαθύς καθαρισμός προσώπου και από ποιους πρέπει να εκτελείται; 
Βαθύς καθαρισμός προσώπου ονομάζεται η διαδικασία κατά την οποία η αισθητικός έχει ως σκοπό την απομάκρυνσή των ρύπων και του σμήγματος από το δέρμα με την βοήθεια καλλυντικών προϊόντων και μηχανημάτων αισθητικής και αποτελείται από τα παρακάτω στάδια:

1. Ντεμακιγιάζ Προσώπου-Λαιμού.

Γίνεται με τη χρήση γαλακτώματος και λοσιόν.

2. Peeling Προσώπου.

Συνδυασμός μικροδερμοαπόξεσης με κρυστάλλους οξειδίου του αργιλίου και χημικής απολέπισης με γλυκολικό οξύ. Απομακρύνει τα νεκρά κύτταρα, και διεγείρει την κυτταρική ανανέωση της επιδερμίδας. Λειαίνει τις ρυτίδες και μειώνει τις δυσχρωμίες.

3. Εφαρμογή vaper (ατμός και όζον).

Ο συνδυασμός ατμού – όζοντος (Vaposone) προκαλεί ιονισμό του ατμού που παράγεται στη συσκευή του ατμόλουτρου (vaper). Αυξάνει την εφίδρωση και το στρώμα της κερατίνης αρχίζει να ενυδατώνεται και να μαλακώνει έτσι, που η εξαγωγή του σμήγματος να γίνεται ευκολότερα. Το όζον και το ενεργό οξυγόνο που παράγεται κατά την αποσύνθεσή του, καταστρέφει οργανικές ύλες και βακτήρια. Με την αύξηση της αιματικής κυκλοφορίας που προκαλείται, το όζον δεν ενεργεί μόνο επιφανειακά, αλλά και στα βαθύτερα στρώματα της επιδερμίδας.

4. Εξαγωγή σμήγματος (Αφαίρεση φαγεσώρων)

Κάνουμε διάνοιξη των πόρων με απαλές πιέσεις φορώντας πάντα γάντια.

5. Εφαρμογή υψίσυχνου ρεύματος

Τα υψίσυχνα, απολυμαίνουν τη περιοχή εφαρμογής, καυτηριάζουν τα σπυράκια (εφόσον υπάρχουν), διεγείρουν τους πόρους της επιδερμίδας, αποσυμφορίζουν την περιοχή, καθαρίζουν την επιδερμίδα και περιποιούνται τις πιθανές υπάρχουσες κηλίδες στην επιδερμίδα.

Χρησιμοποιούνται κυρίως μετά το βαθύ καθαρισμό, ώστε να αποφύγουμε τη πιθανότητα μόλυνσης, να διεγείρουν τους ανοιχτούς πόρους και να καυτηριάσουν σπυράκια ιδιαίτερα σε περιπτώσεις ακμής.

Οφέλη από τη χρήση Υψίσυχνων

 • Καλύτερη κυκλοφορία του αίματος.
 • Αυξάνει τη δράση των αδένων
.
 • Βοηθά στην αποβολή τοξινών και στη καλύτερη λειτουργία της λέμφου.
 • Αυξάνει το μεταβολισμό
.
 • Καταστρέφει τα μικρόβια και απολυμαίνει τη περιοχή
.
 • Βοηθά στη καλύτερη απορρόφηση των καλλυντικών.
 • Βοηθά στη δραστηριοποίηση του κολλαγόνου και της ελαστίνης
.
 • Παράγει θερμότητα μέσα στους ιστούς.
 • Επαναφέρει την οξύτητα (Ph) της επιδερμίδας.

vathis-katharismos-mythoi-alithies-2

6. Χρησιμοποιούμε μια μάσκα κατάλληλη για τον τύπο δέρματος του πελάτη και τέλος μια επουλωτική, αντισηπτική ή καλμαντική κρέμα.

Η διαδικασία μπορεί να αλλάζει από αισθητικό σε αισθητικό εμπλουτίζοντας την με περισσότερες από μια μάσκες ή με καλμαντικούς ορούς που προσφέρουν ακόμη περισσότερο στην φυσιολογική επαναφορά του pH του δέρματος.

7. Μασάζ προσώπου με κρεμομάσκα.

Είναι ο καλύτερος τρόπος για χαλάρωση, για αποβολή όλης της έντασης που έχει συσσωρευτεί στο πρόσωπο, για ενεργοποίηση και τόνωση της μικροκυκλοφορίας και γενικά για τη λειτουργία των κυττάρων της επιδερμίδας.

Τοποθέτηση κρέμας ημέρας, ανάλογα με τις ανάγκες του δέρματος – αντιηλιακή προστασία.

Άρα θα μου πείτε τώρα μετά από τόσα προϊόντα πώς γίνεται να έχω κάνει καθαρισμό και όμως να μην τολμώ να βγω έξω για μια εβδομάδα;

Όπως κάθε σωστός καταναλωτής έτσι και εσείς πρέπει να κάνετε έρευνα αγοράς πριν εμπιστευθείτε το πρόσωπο σας σε κάποιον ειδικό. Αισθητικός είναι αυτός που κατέχει αναγνωρισμένο πτυχίο Αισθητικής και όχι αυτός ο οποίος έχει πτυχίο μανικιουρίστα ή κομμωτή ή ακόμη και δερματολόγου. Αλλά ας μην δικαιολογήσω και τα σφάλματα που γίνονται από τους αισθητικούς. Ακόμη και διπλωματούχοι αισθητικοί λόγω της απειρίας τους δεν γνωρίζουν να κάνουν ένα σωστό καθαρισμό. Για αυτό να προτιμάτε μια αναγνωρισμένη και συστημένη αισθητικό. Επίσης να βεβαιώνεστε ότι η εν λόγω επαγγελματίας διαθέτει κλίβανο τον οποίο χρησιμοποιεί για την αποστείρωση των εργαλείων της.

Τι πρέπει όμως να κάνετε και εσείς με την σειρά σας;

Πρέπει να γνωρίζετε ότι:

 • Μετά από ένα καθαρισμό δεν θα πρέπει να βαφτείτε για 24-48 ώρες ούτε να δεχτείτε ηλιακή ή οποιοδήποτε άλλου τύπου ακτινοβολία (όπως Laser).
 • Δεν ενδείκνυται να χρησιμοποιήσετε προϊόντα με οξέα φρούτων.
 • Να αποφεύγετε την σωματική άσκηση για επίσης 24 ώρες καθώς ο ιδρώτας και οι ρύποι από την άθληση θα μολύνουν και θα ερεθίσουν το δέρμα σας.
 • Ένα καλό αποτέλεσμα για να διατηρηθεί χρειάζεται την βοήθεια σας και αυτό θα γίνει εάν κάθε βράδυ απαραιτήτως απομακρύνετε το μακιγιάζ σας, χρησιμοποιείτε ενυδατική και αντηλιακή κρέμα καθώς και ένα ήπιο πήλινγκ και μια καθαριστική μάσκα μια φορά την εβδομάδα ανάλογα τον τύπο του δέρματος σας.

Μου έχει συμβεί επίσης περιστατικό που ενώ ζήτησα να ενημερωθώ από τον πελάτη για πιθανή αλλεργία δεν με ενημέρωσε, ενώ γνώριζε ότι την είχε. Για το λόγο αυτό θα πρέπει και εσείς όταν πάτε σε μια αισθητικό να την ενημερώνεται για πιθανές ευαισθησίες του δέρματος σας. Μια σωστή συνεργασία θα δώσει και ένα σωστό αποτέλεσμα.

Τέλος μην ξεχνάτε ότι οι παραπάνω συμβουλές αφορούν άντρες και γυναίκες καθώς ο βαθύς καθαρισμός δεν είναι προνόμιο μόνο των γυναικών και λειτουργεί βοηθητικά ιδιαίτερα τους εφήβους που παρουσιάζουν ακμή σε συνδυασμό με την φαρμακευτική αγωγή από τον δερματολόγο. Ίσως λοιπόν ο όρος «καθαρισμός προσώπου» δεν θα πρέπει να είναι παρεξηγημένος αλλά καλύτερα κατανοητός, καθώς νομίζω ότι όλοι θέλουμε να βγαίνουμε με «ένα καθαρό κούτελο» στην κοινωνία!

Η ενημέρωση γίνεται από την Hightechmed, για οποιαδήποτε απορία παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας τηλεφωνικά στο 22 260 186 ή στείλτε μας μήνυμα.